''Misafirperver köyler ve bakir koylar turu''
Marmaris'in kitle turizmine alternatif sunan, büyük kalabalıklardan uzak Bozburun Yarımadası'nın güzelliği içinde tazelenme turu, çam ormanları ile kaplı yollardan köylere ve engin mavi denizlere bakan tepelere ulaştırıyor.
Bayır, ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin eserlerinde sözünü ettiği 'geçit vermeyen, her türlü vahşi hayvanın yaşadığı dağların' eteklerinde kurulu bir dağ köyü. Köydeki yaklaşık 2000 yaşındaki anıtsal çınar ağacının gölgesindeki kahvede köy halkı ile sohbet edebilir ve kısa bir molanın tadını çıkarabilirsiniz. Antik köy çeşmesinden buz gibi kaynak suyu ile susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Bayır'dan 5 kilometre mesafede bulunan berrak denizi ile ünlü Çiftlik koyuna inerek tura alternatif bir parkur eklemeyi tercih ederseniz koydaki lokantalar yaz ayları boyunca hizmet veriyor.
Marmaris Bal Evi, Osmaniye Köyü sınırları içinde. Müzeye giriş ücretsiz olup rehber eşliğinde müzeyi gezerken bir yandan da 6000 yıllık arıcılık tarihi ve bal üretimi hakkında bilgi alabilirsiniz. 15 dakika kadar süren müze turu farklı bal türlerinin tadımı ile son bulur.
Marmaris ile Bayır arasındaki mis kokulu çam ormanları Bayır'dan ayrılıp Söğüt'e doğru devam eden yolda birden bire sona eriyor ve bitki örtüsü tamamıyla değişiyor. Beyaz kayaların ve sarı çiçeklerin arasında ara ara masmavi denizi uzaktan görebiliyorsunuz. Eğer hava açıksa Rodos Adası'nı görebilirsiniz.
Söğüt, kalabalığın olmadığı kendi halinde şirin bir köy. Söğüt'ten Bozburun'a doğru giderken küçük koylarda geleneksel ahşap tekne (gulet) yapımı atölyeleri dikkatinizi çekecek. Bozburun sahilindeki restoranlarda yörenin otlarıyla yapılan zeytinyağlıları ve balık yemeklerini mutlaka denemelisiniz. Konaklamayı planlıyorsanız köyde çeşitli alternatifler mevcut.
Bozburun'dan ayrılıp yola devam ettiğinizde Selimiye'yi öncelikle kuşbakışı göreceksiniz. Selimiye son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmiş badem ve zeytin ağaçları ile içiçe mütevazi bir belde. Sahil boyunca küçük restoranlar deniz ürünleri ve zeytinyağlı yemekler sunmakta. Küçük ama kaliteli hizmet veren pansiyon ve oteller yaz aylarında dolup taşar.
Selimiye'den Hisarönü'ne doğru giderken sahip olduğu tarihi ve doğal zenginlikleri nedeniyle koruma altında olan Turgut Köyü'nde ve yakınlarındaki şelalede mola verip buz gibi sularda serinleyebilirsiniz. Hisarönü'nde sayıyısz otel ve pansiyon bulabilir veya Çubucak kamp alanında çadır kurabilirsiniz. Hem konum hem de tesis olarak çok güzel bir yer.
Kaçırmayın: Bal Evi, Bayır'da anıtsal çınar ağacı, Bozburun limanı, Selimiye'deki Küçükada Feneri kalıntısı, Turgut'ta şelale
Yol durumu: tamamı asfalt/stabilize